Etusivu » Ennen kuin haet lainaa, varmista että nämä asiat ovat kunnossa

Ennen kuin haet lainaa, varmista että nämä asiat ovat kunnossa

Lainan hakeminen vaatii aina harkintaa, eikä velkaa kannata ottaa mielijohteesta. Listasimme viisi asiaa, jotka jokaisen Lantti.fi-palvelun käyttäjän kannattaa huomioida ennen lainan hakemista.

Lainan hakeminen yhteishakijan kanssa helpottaa

 

1. Laske kuukausimenosi, tulosi ja velkasi

Tärkein asia ennen lainan hakemista on realistisen käsityksen muodostaminen omasta taloustilanteesta. Tätä varten laske kuukausimenosi.

Menoihin tulee sisällyttää kaikki säännölliset kulut, kuten lainojen lyhennykset, osamaksut, puhelinlaskut, netti, vuokra, sähkö, vakuutukset, harrastukset ja ruoka. Tämän lisäksi arvioi, paljonko sinulla kuluu kuukaudessa satunnaisiin menoihin. Arvioi menot mieluummin yläkanttiin kuin alakanttiin.

Laske nettotulosi. Vähennä siitä menosi. Katso mitä jää käteen. Arvioi tämän perusteella, kuinka suureen kuukausittaiseen lyhennykseen taloutesi taipuu.

Huomaa, että kaikki rahasi eivät saa kulua uuden lainan lyhennyksiin. Tällöin olet kiristänyt taloutesi liian tiukalle ja pienikin yllätys voi johtaa maksuvaikeuksiin. Jätä itsellesi tilaa hengittää.

Tulot ja menot on hyvä kirjata ylös ja laskelma kannattaa pitää tallessa. Tarvitset näitä tietoja lainaa hakiessasi.

 

2. Arvioi rehellisesti, minkä suuruisen lainan tarvitset

Varmista, että tiedät, mitä varten olet lainaa hakemassa ja paljonko rahaa tarvitset. Velkaa ei tule ottaa enempää kuin on pakko.

Toisaalta älä myöskään ota liian pientä lainaa, sillä joukko pieniä luottoja koituu lopulta isoa lainaa kalliimmaksi. Jos tiedät, että tarvitset lainarahaa pian uudestaan, hae saman tien isompaa luottoa. Tällä tapaa säästät pitkän tähtäimen lainakuluissa.

Mieti myös tässä kohtaa, mitä varten olet lainaa oikeasti hakemassa. Tarvitsetko todellakin velkarahaa? Jos aiot käyttää lainan juhlimiseen, uhkapeliin tai heräteostoksiin, kannattaa luottohakemus jättää lähettämättä ja mieluummin kiristää vyötä. Impulsiivinen elämäntapa voi johtaa lainakierteeseen.

 

3. Mieti, oletko vaarassa joutua työttömäksi

Kun arvioit lainan suuruutta, maksuaikaa ja kuukausilyhennyksiä, mieti vakavasti tulevaisuuttasi. Onko sinulla merkittävä riski menettää työpaikkasi? Tai oletko vain määräaikaisesti työllistetty?

Pohdi, miten selviät lyhennyksistäsi tilanteessa, jossa sinulla ei olekaan enää työtä? Johtaako tällainen tilanne katastrofiin ja maksuongelmiin vai pystytkö yhä selviytymään maksuistasi? Jos et pysty, älä hae lainaa vaan mieluummin ala kerätä rahaa säästöön.

Vastaavasti mieti, onko lähitulevaisuudessasi tiedossa muita suuria taloudellisia heilahduksia? Esimerkiksi heikko terveys tai huonokuntoinen auto voivat olla tällaisia riskitekijöitä. Laskiessasi tällaisten muuttujien vaikutusta kykyysi ottaa velkaa, tee laskelmat aina hieman pessimistisesti. Näin varmistat, että selviät lyhennyksistä myös tilanteessa, jossa jotakin onnetonta tapahtuu.

 

4. Keskustele lainasta perheesi kanssa

Ennen kuin haet lainaa, keskustele asiasta perheesi kanssa. Älä koskaan ota velkaa puolison selän takana. Etenkin pikavippejä saatetaan joskus ottaa liian helposti ja asiasta neuvottelematta. Salaa velkaantuminen johtaa pahimmillaan luottamuksen romahtamiseen perheenjäsenten välillä. Lainapäätökset tulee tehdä avoimesti ja yhdessä.

Lainan hakeminen onnistuu huomattavasti helpommin yhteishakijan kanssa!

Lainan hakeminen yhteishakijan kanssa helpottaa

 

5. Nämä asiat voivat estää lainan saamisen

  • Maksuhäiriömerkintä tekee lainan saamisesta useimmissa tapauksissa mahdotonta. Maksuhäiriöinen voi saada lainaa lähinnä kunnan sosiaalisena luottona tai Takuusäätiön takauksen varassa.
  • Ilman suomalaisia verkkopankkitunnuksia lainan hakija ei voi tunnistautua netin kautta lain vaatimalla tavalla.
  • Useimmat lainayritykset edellyttävät hakijalta vakituista osoitetta Suomessa sekä Suomen kansalaisuutta.
  • Lainaa ei voi hakea, jos ei ole täysi-ikäinen. Useimmat lainayritykset tosin asettavat tätä tiukempia ikärajoja. Myös yläikärajat ovat yleisiä.

 

6. Lainan hakeminen

Jos olet hakemassa isoa lainaa, varmista, että sinulla on saatavilla tarvittavat palkkakuitit tulojesi todistamiseksi.

 

Lantti.fi-asiakaspalvelu on apunasi joka käänteessä

Lantti.fi palvelun kautta voit kilpailuttaa lainat helposti. Palvelu löytää edullisimman luoton kaikkiin tarpeisiin. Hakijan tulee ainoastaan täyttää verkkolomake, jonka perusteella me kilpailutamme lainan.

Palvelun hyödyntäminen on lainan hakijalle ilmaista.

Käytämme aina salattua yhteyttä, ja siksi lähettämäsi tiedot ovat turvassa.

Lantti.fi on suomalainen toimija. Saat tarjouksia ainoastaan hyvämaineisilta ja luotettavilta pankeilta ja rahoitusyhtiöltä. Lantti.fi ei ole lainanvälittäjä vaan markkinoi luottolaitosten tuotteita Salus Group Oy:n ja Eone Oy:n luvalla.

Kokenut ja ystävällinen henkilökuntamme auttaa sinua kaikissa tilanteissa chatin ja puhelimen välityksellä.